Recentelijk heeft het datacenter Bytesnet als eerste datacenter in Nederland een certificaat mogen ontvangen voor ISO 27701. Met dit certificaat toont het datacenter aan dat de data die Bytesnet verwerkt, waaronder ook persoonsgegevens, worden verwerkt conform deze norm.

ISO 27701

ISO 27701 is een uitbreiding op de ISO 27001. Waar bij ISO 27001, de standaard voor informatiebeveiliging, op kleine schaal wordt gekeken naar de verwerking van privacygevoelige data, komt dit onderdeel uitgebreid terug in de ISO 27701-norm. Bedrijven die gecertificeerd zijn voor ISO 27701 kunnen specifiek aantonen hoe zij omgaan met de verwerking van Persoonlijk Identificeerbare Informatie (PII). En juist datacenters hebben veelvuldig te maken met dergelijke belangrijke data. Daarmee zijn datacenters vaak onderdeel van grote maatschappelijke discussies over digitale veiligheid. Zo mogen persoonlijke gegevens, zoals medische gegevens, niet in handen komen van onbevoegden of kwaadwillende. Om deze reden wordt dergelijke data bij voorkeur opgeslagen op eigen bodem. Hier geldt immers Europese wet- en regelgeving.

Bytesnet

Bytesnet is in 1999 opgericht en levert regionale datacenterdiensten vanuit hun vestigingen in Groningen en Rotterdam. Jaarlijks voert Auvaro onder de vlag van DNV audits uit bij Bytesnet maar nog niet eerder zo uitgebreid als dit jaar. Tegelijkertijd met de certificering voor ISO 27701, zijn door ons ook de andere kwaliteitscertificeringen meegenomen, zoals ISO 27001, ISO 9001 en NEN 7510. Daarnaast geeft Auvaro jaarlijks de ISAE 3402-verklaring af bij Bytesnet.

Vanuit Auvaro was onder andere Erik Spaans betrokken bij de audit. Over de audit bij Bytesnet zei Erik het volgende:

Als auditor ben ik al jarenlang actief om alle certificeringstrajecten van Bytesnet te beoordelen, maar deze was extra bijzonder. Bytesnet kan als eerste datacenter in Nederland aantoonbaar bewijzen dat aan de eisen van de ISO 27701 is voldaan”.

Wilt u aan uw klanten ook kunnen aantonen dat u zorgvuldig met privacygevoelige data omgaat? Laat u dan certificeren conform de ISO 27701-norm. Wij bespreken graag met u de opties. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op of laat uw gegevens achter op ons contactformulier.